Słuchajcie przeczytałem na forum katolickim, że jakaś katoliczka napisała o tym, że protestanci uznają Papieża za antychrysta... Bardzo się zdziwiłem i postanowiłem poszukać o tym informacji. Rzeczywiście znalazłem na stronie wikipedia.pl napisane jest...
Kościoły luterańskie
" W Traktacie o władzy i prymacie papieża z 1537 roku, zredagowanym przez Filipa Melanchtona, w punktach 39-41 stwierdzono, że przypisywanie sobie przez papieży władzy w sprawach zastrzeżonych dla Boga, oraz sprzeciwianie się naukom ewangelii wskazuje, że instytucja papieska ma znamiona władzy antychrysta."
Jestem katolikiem i wierzyłem w nieomylność papieża i w to że tak naprawdę tylko Jemu można ufać, że On jest mądry i stoi na czele Kościoła. Ostatnio zmieniło się moje stanowisko w tej sprawie i gdy zaczynałem czytać o wierze protestantów to powoli zacząłem przyznawać im rację, że nieomylność papieża jest rzeczą błędną, ale nie spodziewałem się, że Kościół Luterański uznaje Papieża za antychrysta!! To mnie przeraziło, rozumiem że Luteranie mają inne podejście do Papieża, ale żeby od razu nazywać Go antychrystem... To mnie bardzo zniechęciło...
Mam jeszcze jeden artykuł...
Filip Melanchton
Napisany przez teologów zgromadzonych w Szmalkalden w 1537 roku.
1 Biskup rzymski przypisuje sobie, że jest z prawa Bożego postawiony nad wszystkimi biskupami i pasterzami.
2 Następnie dodaje także, że ma z prawa Bożego oba miecze, to jest moc nadawania władzy nad królestwami i przenoszenia jej do innych.
3 A po trzecie, powiada, że jest konieczne do zbawienia w to wierzyć. Z tych także powodów każe biskup rzymski nazywać siebie następcą Chrystusa na ziemi.
4 Co do tych trzech artykułów uważamy i wyznajemy o nich, że są fałszywe, bezbożne, tyrańskie i zgubne dla Kościoła.
Nie wiem co o tym myśleć...
Wcześniej chciałem bardzo przejść do Kościoła Luterańskiego, ale po rozmowie z księdzem jak i również szukaniu informacji na forum katolickim (nie tylko ewangelickim) moje nastawienie się zmieniło...
Proszę o pomoc, ponieważ gdy wchodzę na forum ewangelickie wszyscy potępiają katolików i podają na to argumenty, natomiast gdy wchodzę na forum katolickie wszyscy potępiają ewangelików podając również argumenty...
To wszystko jest dla mnie za trudne...