wspólna Wielkanoc, Cud św. Ognia

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

wspólna Wielkanoc, Cud św. Ognia

Postprzez Piotrek » 09 Sty 2010, 15:48

We Wrocławiu jest Dzielnica Czterech Świątyń. Stosunkowo blisko siebie znajdują się tam: synagoga, kościół ewangelicki, katolicki i prawosławny. Na początku października 2008 roku zapytałem się tamtejszego prawosławnego księdza, czy z kolegami z sąsiednich 2 kościołów nie wypracowałby wspólnego oświadczenia w sprawie propozycji wspólnej daty Wielkanocy dla wszystkich chrześcijan (od razu ujawniłem też swój pesymizm co do siły oddziaływania takiego ewentualnego oświadczenia). On na to: "Termin Wielkanocy wyznacza zstąpienie św. Ognia w Jerozolimie. Po co kombinować? Przecież wystarczy się dostosować". Prawosławni interpratują Cud św. Ognia jako potwierdzenie tego, że ich Koścół ma 100% racji. Gdybym zgadzał się z tym wnioskiem, nie byłbym katolikiem. A co Wy myślicie na temat tego, co się dzieje w prawosławną Wielką Sobotę w Bazylice Grobu Pańskiego?
Piotrek

Dołączenie: 27 Lip 2009, 15:06
Wyznanie: KRK

Re: wspólna Wielkanoc, Cud św. Ognia

Postprzez Elżbieta » 09 Sty 2010, 21:13

Też nigdy o czymś takim nie słyszałam
Elżbieta , od zawsze Luteranka
Elżbieta

Dołączenie: 22 Kwi 2009, 20:40
Miejscowość: Legnica
Wyznanie: luterańskie

Postprzez Kalistrat » 11 Sty 2010, 00:29

Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak cud św. ognia. Jak udało mi się doczytać.
"Każdego roku w Wielką Sobotę tłumy wiernych gromadzą się w Bazylice Grobu Świętego w Jerozolimie, ponieważ tego dnia z Nieba zsyłany jest ogień, który zapala świece w bazylice." Takie słowa można przeczytać w jednym z wielu przewodników zachęcających do odwiedzenia Ziemi Świętej w czas Wielkanocy.
Wielkanoc wywodzi się z żydowskiego święta Paschy. W Izraelu obowiązywał kalendarz księżycowy. Rok miał 12 miesięcy, każdy miesiąc rozpoczynał się nowiem. Aby zniwelować róznice wynikające z kalendarza słonecznego, co jakiś czas był miesiąc przestępny. Pascha w Izraelu była 14 dnia miesiąca nisan. Początek miesiąca nisan przypadał na równonoc wiosenną. Jeśli miesiąc rozpoczał się nowiem, to 14 dnia miesiąca była pełnia. Dlatego chrześcijanie obchodzą święto wielkanocy w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Nie raz są od tego odchylenia.
Kalistrat
Zablokowany

Dołączenie: 09 Paź 2009, 23:48
Wyznanie: RKJ

Postprzez Piotrek » 14 Sty 2010, 17:04

Jeżeli dzieje się coś niezwykłego (np. objawienie, cud eucharystyczny, lewitacja, pamiętanie poprzednich wcieleń, opętanie, uzdrowienie, itp.),
widzę 6 możliwości wyjaśnienia tego:

1.zjawisko naturalne, dające się naukowo wytłumaczyć (np. halucynacje w przypadku objawień, zaburzenia psychiczne w przypadku opętań)
2.czyjaś celowa mistyfikacja
3.Boża interwencja mająca na celu potwierdzenie prawdziwości doktryny wyznania X
4.Boża interwencja mająca na celu coś innego (np. cudowne uzdrowienie kogoś z nowotworu w fazie zaawansowanych przerzutów).
5.wyjaśnienie typu paranormalnego, np. skutek zaburzeń w bezosobowych siłach energetycznych, działanie kosmitów
6.sprawka szatana, który chce w ten spowodować, żeby ludzie jeszcze mocniej trwali w nieprawdzie.

Jakby komuś z Was przyszło do głowy 7., 8., ... - proszę, żeby się tym swoim spostrzeżeniem tu, na forum, podzielił.
Myślę, że jeżeli treść jakiegoś cudu nie zgadza się z naszą wiarą, najgorzej jest udawać przed samym sobą, że nie ma problemu i nie próbować tego wyjaśnić.
Wyjaśnienie nr 3 może dotyczyć tylko jednego wyznania/religii. „Ktoś tam na górze” z pewnością nie chciałby nam sugerować nieprawdy. Np.
trudno byłoby mi wyobrazić sobie, żeby jednocześnie autentyczne były zdarzenia związane z pamiętaniem poprzednich wcieleń i krwawiącymi hostiami. Ku któremu z nich się skłonić i dlaczego – to już raczej temat do innego wątku.
Cuda, takie umykające się próbom racjonalnego wytłumaczenia, mają miejsce w różnych Kościołach. Nie jest tak, że coś niezwykłego tylko w jednym
wyznaniu chrześcijańskim musi być autentyczne. Dlaczego cud św. ognia ma miejsce w Wielką Sobotę wg kalendarza juliańskiego a nie gregoriańskiego? Myślę, że dlatego, że zazwyczaj do Grobu Pańskiego wchodzi patriarcha jerozolimski. Jeżeli cud św. ognia jest autentyczny, to znaczy, że Chrystus chce nam dać znak, że zmartwychwstał (Alleluja :) :D ). Trudno na jego podstawie dojść do wniosku:
- czy/ w jaki sposób/ w jakim stopniu Duch Święty pochodzi od Ojca/Syna
- czy księgi deuterokanoniczne są księgami natchnionymi
- czy Maryja to niepokalanie poczęta, wniebowzięta dziewica
- czy istnieje czyściec.
Chrystus bardziej by się ucieszył, gdybyśmy się dogadali co do wspólnej daty Wielkanocy w czerwcu albo w październiku niż gdybyśmy się nie dogadali i dalej świętowali w różnych terminach.
Piotrek

Postprzez Elżbieta » 14 Sty 2010, 19:41

Ja sądzę, że Bogu Jezusowi jest to kompletnie wszystko jedno kiedy będziemy świętowali Jego zmartwychwstanie, grunt, żebyśmy w nie wierzyli i we wszystko co się za tym kryje
Elżbieta , od zawsze Luteranka
Elżbieta

Dołączenie: 22 Kwi 2009, 20:40
Miejscowość: Legnica
Wyznanie: luterańskie

Postprzez Kalistrat » 15 Sty 2010, 01:55

Piotrek tylko zastanawia mnie na co ten cały wstęp na temat cudów.
Piotrek napisał(a): Dlaczego cud św. ognia ma miejsce w Wielką Sobotę wg kalendarza juliańskiego a nie gregoriańskiego? Myślę, że dlatego, że zazwyczaj do Grobu Pańskiego wchodzi patriarcha jerozolimski.
Tylko że kalendarz juliański powstał w 325 roku a gregoriański w 1582 roku. Aby skorygować datę równonocy wiosennej, po 5 października 1582 był 14 październik 1582. Kościół prawosławny nie przeszedł na kalendarz gregoriański, stąd różnice w obchodzeniu świąt. Tak dla wyjaśnienia to w Biblii nie ma, ustalonych żadnych świąt nowotestamentowych. Chrześcijańskie święto Wielkanocy wywodzi się z żydowskiego swięta paschy, obchodzone 14 dnia miesiąca nisan. Czyli w pierwszą wiosenną pełnię księżyca. Wtedy o kalendarzu juliańskim a tym bardziej gregoriańskim nikt nie słyszał.
Nie kojarzę jaki ten cud ma związek wejściem do grobu patriachy jerozolimskiego. Z tego co wiem to w Izraelu nie było kultu zmarłych.
Piotrek napisał(a):Jeżeli cud św. ognia jest autentyczny, to znaczy, że Chrystus chce nam dać znak, że zmartwychwstał (Alleluja ).
Jeżeli jest autentyczny, to znaczy nie pochodzi od Boga. Bilbia wyraźnie mówi, żaden znak ludziom nie będzie dany.
Kalistrat
Zablokowany

Postprzez Piotrek » 15 Sty 2010, 19:11

Cytat: Kalistrat napisał
"Piotrek tylko zastanawia mnie na co ten cały wstęp na temat cudów"

To, co myślę na temat cudów, było wstępem do drugiej połowy mojego postu. Ale zgadza się, bez tej pierwszej połowy od biedy by się obeszło.

"Nie kojarzę jaki ten cud ma związek wejściem do grobu patriachy jerozolimskiego"

Ma taki związek, że ogień nie wiadomo skąd pojawia się akurat po tym, jak patriarcha wejdzie do grobu w ściśle określony dzień. Dzieje się tak od iluś stuleci i myślę, że to taka niepisana umowa między Panem Bogiem a patriarchą i wiernymi w bazylice, kiedy ogień ma się pojawić.

"Jeżeli jest autentyczny, to znaczy nie pochodzi od Boga. Bilbia wyraźnie mówi, żaden znak ludziom nie będzie dany".

Chodzi Ci o Mt 12, 39-40 czy o inne miejsce w Biblii? Bo jeżeli o to:
"Lecz On im odpowiedział: "Plemię przewrotne i wiarołomne żąda znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany, prócz znaku proroka Jonasza. 40 Albowiem jak Jonasz był trzy dni i trzy noce we wnętrznościach wielkiej ryby, tak Syn Człowieczy będzie trzy dni i trzy noce w łonie ziemi" ( Mt 12, 39-40),
to nie sądze, żeby dobrą tego interpretacją było to, że po zmartwychwstaniu Chrystusa nie będzie żadnych znaków. Choćby dlatego, że w Dziejach Apostolskich są opisane niezwykłe zdarzenia, jak choćby w Dz 6,8. Jeżeli cud św. ognia jest autentyczny i nie pochodzi od Boga, to musiałby pochodzić od ducha nieczystego. Oznaczałoby to, że szatan chce, żeby świadkowie tego niezwykłego zjawiska oddalili się od Boga. Sens, żeby demon powodował cud, byłby wówczas, gdyby wierni w bazylice gdzieś w głębi duszy mieli złe intencje. O to wcale ich nie podejrzewam.
Piotrek

Postprzez Kalistrat » 17 Sty 2010, 22:23

Biblia wyraźnie mówi, że żaden cud ludziom nie będzie dany.
Gdzie w Biblii pisze, aby w czasie wielkanocy był cud w postaci znaku ognia.
Dlaczego to ma być według kalendarza juliańskiego, skoro w czasach nowotestamentowych ten kalendarz nie był znany.
Piotrek napisał(a):Ma taki związek, że ogień nie wiadomo skąd pojawia się akurat po tym, jak patriarcha wejdzie do grobu w ściśle określony dzień. Dzieje się tak od iluś stuleci i myślę, że to taka niepisana umowa między Panem Bogiem a patriarchą i wiernymi w bazylice, kiedy ogień ma się pojawić.
Od stuleci czyli od początku tak niebyło. Jaka znowu umowa.
Piotrek napisał(a):to nie sądze, żeby dobrą tego interpretacją było to, że po zmartwychwstaniu Chrystusa nie będzie żadnych znaków. Choćby dlatego, że w Dziejach Apostolskich są opisane niezwykłe zdarzenia, jak choćby w Dz 6,8.
Czy ten werset mówi coś o znakach ognia w pamiątkę wielkanocy. Nie mówi, to żadnych znaków po wniebowstąpieniu nie było i nie ma.
Ewangelia św. Jana 20:
26 A po ośmiu dniach znowu byli w domu uczniowie jego i Tomasz z nimi. I przyszedł Jezus, gdy drzwi były zamknięte, i stanął pośród nich, i rzekł: Pokój wam!
27 Potem rzekł do Tomasza: Daj tu palec swój i oglądaj ręce moje, i daj tu rękę swoją, i włóż w bok mój, a nie bądź bez wiary, lecz wierz.
28 Odpowiedział Tomasz i rzekł mu: Pan mój i Bóg mój.
29 Rzekł mu Jezus: Że mnie ujrzałeś uwierzyłeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli
.
Czy z tego tekstu wynika, aby jakiś znak był dawany.
Kalistrat
Zablokowany

Postprzez Piotrek » 19 Sty 2010, 09:06

Znaki opisane w Dziejach Apostolskich mają miejsce po wniebowstąpieniu. W Biblii nie jest napisane, że będzie cud św. ognia, ale nie ma też napisane, że go nie będzie. Jakie proponujesz wyjaśnienie tego, że ogień w Grobie Pańskim się pojawia?
Piotrek

Postprzez Piter » 22 Sty 2010, 08:24

zapałki?
:)
Religion could be a source of error as well as wisdom and light. Its role should be to inculcate, not a sense of infallibility, but a sense of humility. (R. Niebuhr)
Piter

Dołączenie: 26 Gru 2009, 19:45
Wyznanie: ewangelicko-reformowane

Następna

Powróć do Inne Kościoły i religie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość