Mam pytanie w związku z metodyzmem.
Jakie są różnice między luteranizmem a metodyzmem?
Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S
Po drugie
Co daje lub co sprawia Chrzest?
Sprawia odpuszczenie grzechów, wybawia od śmierci i diabła i daje zbawienie wieczne wszystkim, którzy wierzą w to, co mówią słowa i obietnice Boże.
Któreż to są słowa i obietnice Boże?
Słowa Pana naszego Jezusa Chrystusa, zapisane w ostatnim rozdziale Marka: Kto uwierzy i ochrzci się zbawiony będzie, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony.
1. Władza kluczy jest to urząd i władza Kościoła, dana mu przez Chrystusa do zatrzymywania i odpuszczania grzechów nie tylko poważnych i jawnych, lecz także drobnych i ukrytych, znanych tylko Bogu, jak jest napisane w Psalmie 19,13: "Uchybienia - któż znać może?" A Paweł w Liście do Rzymian 7,25 uskarża się, że ciałem służy zakonowi grzechu". Gdyż nie w naszej to mocy jest, lecz jedynie do samego Boga należy osądzać, jakie są, jak wielkie i jak liczne są grzechy, jak napisano w Psalmie 143,2: "Nie wchodź, w sąd ze sługą swoim, ponieważ nie będzie usprawiedliwiony przed tobą nikt z żyjących", a Paweł powiada: "Choć do niczego się nie poczuwam, jednak to mnie jeszcze nie usprawiedliwia" (I Kor. 4,4).
Dawid napisał(a):A więc głęboko wierzący muzułmanie, buddyści, żydzi itp nie zostaną zbawieni?
konfesyjny89 napisał(a):Oczywiście.
A jeśli ja bym odrzucił Chrystusa i zaczął czcić kiełbasę suszoną, i czynił to gorliwie i prawowiernie, to będę zbawiony?
Czy zbawia Chrystus czy kiełbasa?
grzes405 napisał(a):
Nie do końca tak jest. Jak poczytasz pismo, to znajdziesz, słowa Jezus, że będą nas sądzić w taki sposób w jaki my sądziliśmy innych. Poza tym, sw. Paweł pisze, że Bóg sam będzie osądzał tych, którzy są poza kościołem - i nic nam do tego i jego postanowień.
Ty nie wiesz, ja nie wiem - nikt nie wie. Ten kto powiedziałby, że wie na pewno stawiałby się na miejscu Pana.
Żydzi są narodem wybranym. Nigdzie w Bibli nie pisze aby Bóg odrzucił Żydów.Dawid napisał(a):A więc głęboko wierzący muzułmanie, buddyści, żydzi itp nie zostaną zbawieni?
Powróć do Inne Kościoły i religie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość