Leczo i inne specjały

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

Leczo i inne specjały

Postautor: J.J.S. » 22 lip 2008, 19:30

Jak najbardziej interesuje;) Dzięki za to co powyżej, będzie nad czym eksperymentować w kuchni;)
----------
Jurek
J.J.S.
 

Leczo i inne specjały

Postautor: Roman » 22 lip 2008, 19:40

Anno-nie wahaj się tylko podawaj nowe przepisy.Czkamy...
Roman
 

Leczo i inne specjały

Postautor: Roman » 22 lip 2008, 19:41

Ejjjj..miało być czekamy,a nie czkamy
Roman
 

Leczo i inne specjały

Postautor: Anna » 22 lip 2008, 21:19

Witam ponownie w kuchni forumowej J.J.S. i Roman oraz zainteresowanych!:):):) ,,no to chlaśniem w leczo,, jak to się u nas mawia...:)---- pierw podaję sposób na sos wiśniowy: wydrylowane wiśnie nastawiamy w małej ilosci wody ,aby sie gotowały kilka minut;ma wyjśc krótki sos,dlatego dodajemy mało wody. Wtym czasie robimy na patelni zasmażke z lyżeczki mąki,rozprowadzimy z odrobiną zimnej wody i połączymi z wiśniami,dosładzamy do smaku idodajemy /lub nie łyżkę śmietany i chwilkę zagotowujemy. Podajemy do ziemniaków pure i smażonego/pieczonego mięsa.:)
Anna
 

Leczo i inne specjały

Postautor: Anna » 22 lip 2008, 21:35

A teraz biblijna soczewica:1,5 szklanki umytej soczewicy zalewamy wodą,trochę w mniejszą ilością ,jak na zupę i gotujemy. Dodajemy 2 liście laurowe,2 ząbki czosnku,pieprz ziarnisty i Vegetę lub sól.Wtym czasie podsmażamy ok 15 dkg wedzonego bekonu z jedną pokrojoną małą cebulą,zasypujemy odrobiną mąki i zdejmujemy z ognia; dodajemy czubatą łyżkę papryki w proszku/słodką lub ostrą/ i połączymi wszystko z soczewicą;gotujemy wszystko razem ,aby tylko smaki się połączyły i podajemy z białym chlebem.:) ----- --------Zupę robimy podobnie ,tylko dodajemy do soczewicy warzywa rosołowe i ziemniaki w kostkę a zamiast boczku wstawiamy z soczewicą kawałek wędzonego żeberka. Smacznego!:)
Anna
 

Leczo i inne specjały

Postautor: Anna » 22 lip 2008, 21:38

.....do sosu wiśnoiwego możemy dodać odrobinę cynamonu...:)
Anna
 

Leczo i inne specjały

Postautor: Anna » 24 lip 2008, 15:15

Drodzy smakosze! podam przepis na paprykasz z ziemniakami w środku-dietetyczna potrawa to nie jest ale.....:):):) ,, kto zdrowy,ten niepotrzebuje schudnąć,,:):):)------na dwie osoby,może trzy:-----ok pół kg karkówki kroimy na małe kostki i podsmażamy z dużą cebulą.Zdejmujemy z ognia, zasypujemy czubata łyżką papryki w proszku/słodką,óstrą lub półsłodką/,rozmieszamy i zalewamy wodą ,aby mięso było przykryte, solimy i gotujemy pod przykryciem,w razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Kiedy mięso jest prawie miekkie,dodajemyziemniaki pokrojone na podłużne cząstki ,podobne do frytek ,jednakże trochę grubsze, i dogotowujemy razem wszystko. sos nabierze gęstości a ziemniaki wspaniały smak od ugotowania ich razem z miesem. Podajemy surówkę albo tak jak w oryginale ,marynowaną paprykę /Alma,żółta ,okrągła/,lub paprykę nadziewaną kapustą,również marynowaną.-------Można sobie posłuchać czardasa Montiego jak ktoś lubi ,w trakcie jedzenia-potem o tej porze roku - porcja słodkiego ,soczystego arbuza pasuje na deser.:):):) SMACZNEGO!
Anna
 

Re: Leczo i inne specjały

Postautor: Iwo_H » 21 kwie 2009, 16:41

Wcześniejsze posty pochodzą ze starej wersji forum, na której nie obowiązywał obecny regulamin, dlatego mogą znaleźć się tam wypowiedzi niezgodne z obecnymi zasadami forum. Obecny regulamin nie działa wstecz.
Iwo_H
Moderator
 
Posty: 717
Rejestracja: 15 maja 2006, 00:00
Wyznanie: KEA

Poprzednia

Wróć do Light topic

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron