Wywiad z Biskup Margot Kassmann

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

Re: Wywiad z Biskup Margot Kassmann

Postprzez pawel » 04 Mar 2010, 19:43

Roman napisał(a):ale tu nie widzę duchowego luteranina:

Dawid napisał(a):
Czy ja wiem, czy takie przykre. Może wreszcie w Niemczech zmieni się na lepsze i szatański liberalizm odejdzie w niepamięć. Oby tylko nowym Biskupem został konserwatysta.

A ja widzę. Cytując klasyka, Brudnego Harryego: Opinia jest jak d...a, każdy ma swoją. ;)
pawel

Dołączenie: 29 Gru 2009, 20:00
Wyznanie: luterańskie

Postprzez Focjusz » 04 Mar 2010, 20:16

Widzę że jedynie SLEK jest zdrowym ,normalnym Kościołem Ewangelickim. Bardzo dobrze że w KEA biskupem jest J. Samiec. On nie pozwoli na takie patologie
Focjusz

Dołączenie: 05 Lut 2010, 14:36
Wyznanie: Prawosławne

Postprzez Roman » 04 Mar 2010, 21:00

Focjusz napisał(a): On nie pozwoli na takie patologie

Może najlepiej będzie jeśli każdy zajmie się swoimi patologiami.Mam suflerów nie trzeba , a suflerami także nie zamierzamy być. Naprawianie proszę zacząć od własnej belki we własnym oku. Tu i tam ich nie mało , a więc pracy nad sobą zamiast lury i samozadowolenie dla siebie i krytykowanie innych.
Pozdrawiam Roman
Roman

Dołączenie: 23 Kwi 2009, 19:23
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez Dawid » 04 Mar 2010, 22:05

Romanie KEA na świecie w pewnych kwestiach powinien się uczyć od braci Prawosławnych.
Dawid

Dołączenie: 02 Wrz 2009, 16:52
Miejscowość: Łowicz
Wyznanie: Kościół rzymskokatolicki

Postprzez Roman » 05 Mar 2010, 07:51

Dawid napisał(a):Romanie KEA na świecie w pewnych kwestiach powinien się uczyć od braci Prawosławnych.

tak jak samo prawosławni powinni się uczuć od ewangelików , czy chociażby katolików.
Powinni się uczyć , a nie być pouczani.Jest to znacząca różnica.
Pozdrawiam Roman
Roman

Dołączenie: 23 Kwi 2009, 19:23
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez Piotrek » 05 Mar 2010, 15:20

Fakt, że Biskupka prowadziła auto po pijanemu, nie jest argumentem przeciwko kapłaństwu kobiet. Podobnie jak fakt, że w KRK księża X, Y i Z molestowali seksualnie dzieci nie jest argumentem przeciwko kapłaństwu mężczyzn. Z innych powodów na temat kapłaństwa kobiet nie mam "liberalnego" zdania, ale ten temat jest poruszany w innym wątku. Dobrze, że Pani Margot żałuje i jest gotowa ponieść konsekwencje. O tej jej wpadce dowiedziałem się, jak 10 dni temu z ciekawości zajrzałem do ewangelickiego duszpasterstwa akademickiego w Jenie (Niemcy, land: Turyngia). Jedna z tamtejszych studentek sama dała mi artykuł w "Bild" do przeczytania na ten temat. Podoba mi się to, zero ukrywania przewinień duchownych.
To moje odmienne zdanie nie stanowiłoby jednak dla mnie powodu (gdyby to ode mnie zależało) do zerwania stosunków z KEA w Niemczech, a Biskupce podałbym rękę. Podam podobny, analogiczny (mam nadzieję, że czysto hipotetycznym) przykład. Załóżmy, że KRK zerwałby stosunki z Cerkwią z tego powodu, że prawosławni mają inne zdanie na temat pochodzenia Ducha Swiętego. Wcale nie spowodowałoby to, że prawosławni "opamiętaliby się", tylko poczuliby uraz do KRK.
Piotrek

Dołączenie: 27 Lip 2009, 15:06
Wyznanie: KRK

Poprzednia

Powróć do Słup ogłoszeniowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość