konwersja z luteranizmu na kalwinizm

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

konwersja z luteranizmu na kalwinizm

Postprzez ewangelik » 08 Lut 2010, 12:54

Witam wszystkich!
Czy ktoś z obecnych forumowiczów wie w jaki sposób nożna konwertować z luteranizmu na ewangelicyzm reformowany? Dodam, że będąc luteraninem coraz bardziej skłaniam się ku naszemu bratniemu wyznaniu reformowanym... Niestety najbliższy mi kościół reformowany znajduje się we Wrocławiu, gdzie jest niewielka grupa diasporalna... Zresztą nie jest to świątynia reformowana, tylko augsburska... Jednak nie zniechęca mnie to. Za odpowiedź dziękuję z góry...
ewangelik

Re: konwersja z luteranizmu na kalwinizm

Postprzez konwertyta 2 » 10 Lut 2010, 07:34

A jak wygląda przejście z KE-A do Koś.Nowotestamentowego? Właśnie kończą remont kaplicy.
konwertyta 2

Dołączenie: 03 Gru 2009, 18:40

Postprzez Dawid » 16 Lut 2010, 16:24

Ewangeliku, a dlaczego chcesz konwertować do KER? Chodzi Ci o predestynacje?
Dawid

Dołączenie: 02 Wrz 2009, 16:52
Miejscowość: Łowicz
Wyznanie: Kościół rzymskokatolicki

Postprzez Kolejarz » 16 Lut 2010, 18:47

Z tego co pamiętam, to nie można konwertować, jeżeli nie jesteś duchownym :)

Po prostu przenosisz się z parafii takiej do takiej.
Kolejarz
Moderator

Dołączenie: 20 Mar 2009, 15:30
Miejscowość: Skupowo
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez Piter » 17 Lut 2010, 00:21

Tak, po prostu przenosisz przynależność parafialną do innej parafii.
Religion could be a source of error as well as wisdom and light. Its role should be to inculcate, not a sense of infallibility, but a sense of humility. (R. Niebuhr)
Piter

Dołączenie: 26 Gru 2009, 19:45
Wyznanie: ewangelicko-reformowane

Postprzez ewangelik » 17 Lut 2010, 07:18

Witam. Nie chodzi mi w pierwszym rzędzie o predestynację, ale o podejście do sakramentu Wieczerzy pańskiej. Jakoś nie mogę zaakceptować realnej obecności w sakramencie. Rozpatruję ją raczej na sposób duchowy i symboliczny...
ewangelik

Postprzez Kolejarz » 17 Lut 2010, 08:59

dzięki Konkordii w zasadzie możesz być w KEA i uznawać kalwińską naukę o Wieczerzy (co w żadnym wypadku nie znaczy, że demotywuję Ciebie do przystąpienia do KER). A jak zapatrujesz się na pozostałe różnice?
Kolejarz
Moderator

Dołączenie: 20 Mar 2009, 15:30
Miejscowość: Skupowo
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez ewangelik » 17 Lut 2010, 12:55

Głównie chodzi mi o Wieczerzę Pańską, co do predestynacji uważam ją na takiej zasadzie, jak już gdzieś na tym forum wyczytałem, że jesteśmy wybrani przez Boga do zbawienia przez wiarę w Chrystusa. Zresztą predestynacja Jana Kalwina, a predestynacja dzisiaj to dwie różne wersje:). Co do Soli Deo Gloria, jak najbardziej. 2 przykazanie dobitnie o tym mówi. Nie rozumiem dlaczego luteranie przyjęli katolickie przykazania... Księgi wyznaniowe. O wiele lepiej i jaśniej napisany jest Katechizm heidelberski niż katechizm Lutra. Bardzo lekko się go czyta i przyswaja się jego treść. Luter za to pisał ciężko i za długo... Kolejna sprawa to zauważyłem ostatnio, że nasz kościół staje się pomału taki "katolicki". I nie chcę, żeby ktoś zaraz zaczął pisać, że jesteśmy kościołem katolickim w znaczeniu-powszechnym, bo to jest mi wiadome i w tym momencie nie o to mi chodzi... Zastąpienie "wprowadzeniem w urząd" lub "ordynację" słowem konsekracja (wybitnie katolickim, bo oznacza ono-wyświęcenie, a my przecież nikogo nie wyświęcamy) może być tego przykładem. Tak samo zamieszanie przy sukcesji apostolskiej... Zapraszamy biskupów szwedzkich, którzy takową posiadają jeszcze z Rzymu, aby nałożyli ręce na naszych biskupów jest dla mnie takim dziecinnym "patrzcie katolicy, my też mamy sukcesję i nie możecie się nas czepiać". Przecież to nie o to chodzi, chodzi o to, żeby mieć sukcesję wiary apostolskiej, a nie jakichś zwykłych gestów... Nie wiem, może się czepiam, ale są to tak zwane "małe rzeczy, a jednak denerwują".
Pozdrawiam wszystkich
ewangelik

Postprzez Piter » 17 Lut 2010, 18:38

Kolejarz napisał(a):dzięki Konkordii w zasadzie możesz być w KEA i uznawać kalwińską naukę o Wieczerzy (co w żadnym wypadku nie znaczy, że demotywuję Ciebie do przystąpienia do KER). A jak zapatrujesz się na pozostałe różnice?

Nie tylko naukę o Wieczerzy, ale także naukę o predestynacji oraz reformowaną chrystologię. Konkordia zawiera wspólne wyznanie naszych Kościołów odnośnie wszystkich trzech teologicznych zagadnień, które w przeszłości były nieraz przedmiotem dyskusji. Oprócz Konkordii nasze Kościoły w Polsce łączy Konfesja Sandomierska z 1570 r., wspólne wyznanie wiary polskich luteran, reformowanych i braci czeskich z 1570 r, ostatni raz potwierdzone i uroczyście odnowione przez nasze Synody w 1970 r.
Religion could be a source of error as well as wisdom and light. Its role should be to inculcate, not a sense of infallibility, but a sense of humility. (R. Niebuhr)
Piter

Dołączenie: 26 Gru 2009, 19:45
Wyznanie: ewangelicko-reformowane

Postprzez Dawid » 17 Lut 2010, 22:16

ewangelik napisał(a):O wiele lepiej i jaśniej napisany jest Katechizm heidelberski niż katechizm Lutra.

:) I to jest argument ?:P

Co do Sakramentu Ołtarza to rozumienie kalwińskie jest niebiblijne. Nie przyjmuje się tego co jest wygodniejsze i to co wydaje się być prawdą tylko to co jest Słowem Bożym.
Dawid

Dołączenie: 02 Wrz 2009, 16:52
Miejscowość: Łowicz
Wyznanie: Kościół rzymskokatolicki

Następna

Powróć do Mam pytanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 1 gość