celibat Lutra

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

celibat Lutra

Postprzez Adam 2 » 13 Sty 2010, 21:30

Luter najpierw slubowal celibat, pozniej zmienil zdanie i sie ozenil. Patrzac formalnie, zlamal slub. Mam w zwiazku z tym pytanie do osob, ktore na ten temat czytaly: jak fakt ten jest oceniany (usprawiedliwiany/potepiany)? A Wy co o tym myslicie? Znajac stanowisko Biblii na temat celibatu, czy nie powinno byc tak, ze Ci, ktorzy juz taki slub waznie zlozyli, powinni go dochowac, a postanowienia reformacyjne dotyczace malzenstw ksiezy powinny dzialac raczej pro futuro, niz wstecz?
P.S. Pytanie to przyszlo mi do glowy po przeczytaniu, ze jeden ze stereotypow na temat luteranizmu jest taki, ze Luter zalozyl nowy kosciol, aby moc sie ozenic.
Adam 2

Dołączenie: 29 Gru 2009, 10:10
Wyznanie: ewangelicko augsburskie

Re: celibat Lutra

Postprzez JedynyRaz » 03 Lut 2010, 18:18

Lutrowi odwołał śluby jego Ojciec zakonny( z filmu wnioskuje ^^), po pierwsze.
Celibat został wprowadzony w 325r. przez Sobór Nicejski, po drugie.(w Biblii niema chyba tez podstaw, ja przynajmniej nie widzę)
"Luter założył kościół by móc się ożenić" bzdura, Katarzynę von Bora poznał jakiś czas po swoich wystąpieniach i ona wykazała chęć wyjścia za niego.

Chyba tyle mogę powiedzieć na ten temat...
JedynyRaz
Zablokowany

Dołączenie: 10 Sty 2010, 12:27

Postprzez konwertyta 2 » 04 Lut 2010, 04:59

Zachęcam do lektury książki Roland Bainton-TAK OTO STOJĘ ,kklasyczna biografia Marcina Lutra.
Jak byśmy wiedzę czerpali z kina to nieporzebne były by uniwersytety.
konwertyta 2

Dołączenie: 03 Gru 2009, 18:40

Postprzez Iwo_H » 04 Lut 2010, 09:57

Luter nie znalazł w Biblii potwierdzenie sensu życia w celibacie czy w ascezie. Skoro jesteśmy zbawieni z łaski przez wiarę, a nie z uczynków (a tak asceza jak życie w celibacie było wysoko cenionym uczynkiem), utrzymywanie zakonów straciło sens. Skąd mnisi i mniszki występowali z zakonów, czując się wolni od złożonych wcześniej ślubów. Tak zrobiła Katarzyna von Bora i prawdą jest, że to ona pierwsza zasugerowała chęć poślubienia dr Lutra. Ten początkowo w ogóle nie zamierzał się żenić, ale kiedy pojawiła się Katarzyna przemyślał sprawę i zmienił początkowe postanowienia.
Nie wiem jak opisuje ten fakt Roland Bainton, bo tej biografii nie czytałam. Moją wiedzę czerpię z książki prof. Manfreda Uglorza "Marcin Luter Ojciec Reformacji" i tę książkę mogę polecić, gdyż oprócz szczegółowej biografii zawiera bardzo przystępnie wyjaśnioną teologię Lutra.

http://www.kka.augustana.pl/index.php?poz=1&kat=4
Iwo_H
Moderator

Dołączenie: 14 Maj 2006, 23:00

Postprzez Focjusz » 05 Lut 2010, 15:23

JedynyRaz napisał(a):
Celibat został wprowadzony w 325r. przez Sobór Nicejski, po drugie.(w Biblii niema chyba tez podstaw, ja przynajmniej nie widzę)
...

Nieprawda. Celibat został wprowadzony w Kościele Rzymskim po 1073 przez papieża Grzegorza VII. To było juz po schiźmie wschodniej (1054). Wcześniej celibat był obowiązkowy ale jedynie w kręgach zakonnych.Ale prawdą jest że przymusowy celibat kapłanów jest obcy Pismu Świętymu
Focjusz

Dołączenie: 05 Lut 2010, 14:36
Wyznanie: Prawosławne

Postprzez Dawid » 05 Lut 2010, 19:23

Witam Focjusza :)
Chyba jesteś jedynym reprezentantem Kościoła Prawosławnego na tym forum. Witam gorącą, ponieważ na początku mojej drogi bardzo byłem zafascynowany Prawosławiem.
To wyznanie zawsze będzie mi bliskie.
Zachęcam do częstszego brania udziału w dyskusjach. Wypowiedzi wiernego KP zawsze biorę pod uwagę.
Pozdrawiam

A co do celibatu Lutra. Myślę, że to dobrze, iż się ożenił, ponieważ dał przykład swoim wiernym. Dał przykład innym księżom, że Oni też powinni mieć rodziny.
:)
Dawid

Dołączenie: 02 Wrz 2009, 16:52
Miejscowość: Łowicz
Wyznanie: Kościół rzymskokatolicki

Postprzez Adam 2 » 06 Lut 2010, 08:41

Dziekuje za polecone ksiazki. Pisze Pani, ze Luter nie znalazł w Biblii potwierdzenie sensu życia w celibacie czy w ascezie. To stwierdzenie mnie zdziwilo, poniewaz wiadomo na tym forum, ze dla apostola Pawla bezzennosc byla stanem preferowanym, chwalebnym, a malzenstwo? - no coz. Jesli juz ktos "plonie" namietnoscia i sobie z tym nie radzi, to niech sie zeni. Zreszta instytucja ta jak najbardziej pomaga dojsc do zbawienia, ale przede wszystkim kobietom, bo jak pisze Pawel, beda zbawione przez rodzenie dzieci (no, przeciez nie przez zajecia intelektualne, jak chociazby nauczanie). Z drugiej strony Pawel mowi, ze jak ktos sobie nie radzi z utrzymaniem w porzadku wlasnej rodziny i wychowaniem dzieci, to nie daje gwarancji, ze bedzie dobrym funkcjonariuszem w kosciele. Niemniej jednak Pawel pozostawal pod wplywem kultury greckiej, w ktorej od czasow Platona zaznaczala sie dychotomia miedzy duchem i cialem. Spowodowalo to, ze sprawy seksualnosci byly dla niego wysoce podejrzane, jesli w ogole nie bylo to zlo konieczne. Mysle ze wklad Pawla w pojmowanie malzenstwa jako zla koniecznego (glownie u myslicieli pozostajacych pod wplywem Augustyna) byl calkiem znaczny, a preferencja w jego listach dla celibatu czy dziewictwa jest dosc widoczna.
Adam 2

Dołączenie: 29 Gru 2009, 10:10
Wyznanie: ewangelicko augsburskie

Postprzez JedynyRaz » 06 Lut 2010, 10:49

Focjusz napisał(a):
JedynyRaz napisał(a):
...

Nieprawda. Celibat został wprowadzony w Kościele Rzymskim po 1073 przez papieża Grzegorza VII. To było juz po schiźmie wschodniej (1054). Wcześniej celibat był obowiązkowy ale jedynie w kręgach zakonnych.Ale prawdą jest że przymusowy celibat kapłanów jest obcy Pismu Świętymu

Masz rację, szacunek ^^ Zagalopowałem się....
JedynyRaz
Zablokowany

Dołączenie: 10 Sty 2010, 12:27

Postprzez Focjusz » 06 Lut 2010, 13:36

Dawid napisał(a):Witam Focjusza :)
Chyba jesteś jedynym reprezentantem Kościoła Prawosławnego na tym forum. Witam gorącą, ponieważ na początku mojej drogi bardzo byłem zafascynowany Prawosławiem.
Zachęcam do częstszego brania udziału w dyskusjach. Wypowiedzi wiernego KP zawsze biorę pod uwagę.
Pozdrawiam

A co do celibatu Lutra. Myślę, że to dobrze, iż się ożenił, ponieważ dał przykład swoim wiernym. Dał przykład innym księżom, że Oni też powinni mieć rodziny.

Ja bardzo się cieszę że (pomimo róznic wyznaniowych) moge z Wami swobodnie porozmawiać i podyskutować.Ja mam u siebie w mieście kontakt z Luteranami. Czasem organizujemy wspólne rekolekcje (ewangelicy,prawosławni, katolicy) .

A odnośnie celibatu- celibat to powinien być powołaniem a nie przymusem. Niestety w kościele katolickim jest takie niewłasciwe podejście że kapłaństwo jest przeciwieństwem małżeństwa. Ze kapłanom narzuca się przymusowy celibat ,natomiast innym- każe się żenic. A bezżeństwo to zarówno u duchownych jak i u świeckich powinno być jedynie powołaniem. Nie można nikomu nic narzucać
Focjusz

Dołączenie: 05 Lut 2010, 14:36
Wyznanie: Prawosławne

Postprzez eR! » 06 Lut 2010, 18:06

Focjusz napisał(a):
Dawid napisał(a):Witam Focjusza :)
Pozdrawiam

Ja bardzo się cieszę że (pomimo róznic wyznaniowych) moge z Wami swobodnie porozmawiać i podyskutować.Ja mam u siebie w mieście kontakt z Luteranami. Czasem organizujemy wspólne rekolekcje (ewangelicy,prawosławni, katolicy) .

A odnośnie celibatu- celibat to powinien być powołaniem a nie przymusem. Niestety w kościele katolickim jest takie niewłasciwe podejście że kapłaństwo jest przeciwieństwem małżeństwa. Ze kapłanom narzuca się przymusowy celibat ,natomiast innym- każe się żenic. A bezżeństwo to zarówno u duchownych jak i u świeckich powinno być jedynie powołaniem. Nie można nikomu nic narzucać

Chyba, ze ktoś jest homoseksualistą :) Wtedy nie będąc w celibacie, ale żyjąc np. z innym mężczyzną -grzeszy (według Pawła)
Aby była jasność, nie jestem homofobem, ale osobą tolerancyją.

A poza tym gdzieś słyszałem, prawdopodobnie na discovery, że celibat wprowadzono, aby dzieci kapłanów, nie dziedziczyły majątku kościoła
eR!

Dołączenie: 30 Sty 2010, 19:52
Wyznanie: Ewangelicko-Augsburskie

Następna

Powróć do Mam pytanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość